Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čestné vyhlásenie o kompostovaní

Dátum: 09.11.2015

Čestné vyhlásenie o kompostovaní


     Vážení občania, do Vašich domácností Vám bolo doručené čestné vyhlásenie o kompostovaní biologicky rozložiteľného odpadu z domácnosti. Toto čestné vyhlásenie je potrebné vyplniť a podpísať zástupcom každej domácnosti - vlastníkom rodinného domu (daňovníkom), prípadne nájomcom alebo obyvateľom rodinného domu a odovzdať ho príslušnému poslancovi obecného zastupiteľstva. Formulár je dostupný aj na web stránke obce na  stiahnutie (www.vradiste.sk). Toto čestné vyhlásenie bude slúžiť na preukázanie skutočnosti, že v obci kompostuje biologicky rozložiteľný odpad minimálne 50 % obyvateľov.
     Zákon 223/2001 Z.z.  o odpadoch obci ukladá od 1.1.2016 zaviesť systém triedenia biologicky rozložiteľného odpadu. Zákon však stanovuje aj  výnimky, kedy sa osobitný systém nemusí  zaviesť. Jednou z možností je, že obec preukáže, že minimálne 50% obyvateľov kompostuje vlastný odpad vo svojich domácich kompostoviskách. Vytvárať osobitný systém na likvidáciu biologicky rozložiteľného odpadu  (ďalej len  BRO )považujeme za zbytočné a neefektívne a v konečnom dôsledku aj nevýhodné a drahé, nakoľko by sa náklady na jeho zavedenie museli premietnuť do poplatku za komunálny odpad. Naopak, domáce kompostovanie považujeme v podmienkach obce Vrádište za prirodzené.
      Pravdivosť údajov uvedených v čestnom vyhlásení budú následne overovať poslanci obecného zastupiteľstva a poverení zamestnanci obce. Tlačivo na čestné vyhlásenie získate aj na obecnom úrade.   Týmto chceme vyjsť občanom v ústrety a zabrániť zvyšovaniu poplatku za komunálny odpad v budúcnosti. Kompostovaním tak pomôžete sebe aj životnému prostrediu.
V prípade záujmu občanov o odvoz BRO, prosíme toto uviesť do vyhlásenia. Všetky náklady spojené s vývozom BRO (hnedá nádoba na BIO odpad, náklady na vývoz) si budú záujemci hradiť každý samostatne ,mimo nákladov za komunálny odpad .
Ďakujeme za ústretovosť.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.